Puy Du Fou werkt aan het behoud van de Andescondor

Op 6 juli 2014 werd Ayni geboren in de valkerij van Puy Du Fou, na zijn verblijf in Frankrijk vertrok de Andescondor richting Argentinië. In de Beunos Aires Zoo werd hij opgenomen in een groep van een tiental andere jonge condors.

De bedoeling is dat de groep jonge condors over enkele maanden opnieuw wordt vrijgelaten in de wilde natuur. De herintroductie zal gepaard gaan met een grootse ceremonie. Er wordt gevierd dat de condor zal heropleven in het wild.

Ayni betekent “solidariteit” of “geluk” in het Quechua, de taal die in de Andes gesproken wordt.

Dit is de eerste keer dat een Europese Andescondor opnieuw naar Argentinië verhuist. Puy Du Fou heeft hiermee een belangrijke rol bij diverse projecten voor het behoud van wilde giersoorten. Het valkerijteam neemt al sinds 2007 deel aan het Andean Condor Conservation Program (ACCP).

Dit programma werd opgestart in 1991 door de vereniging BioAndina Argentinië.  Met het programma wil men er voor zorgen dat de wilde populaties van de Andescondor versterkt worden. Dit gebeurt door middel van de herinvoering van vogels die geboren werden in gevangenschap. Het programma krijgt hiervoor de hulp van de lokale gemeenschappen. De dierentuin van Buenos Aires zorgt voor de infrastructuur van het programma. Luis Jacome, oprichter van de vereniging zegt ontroerd te zijn door de komst van Ayni.