Op wereldschildpaddendag gratis naar Aquatopia

Zaterdag 23 mei is het Wereldschildpaddendag. Kinderen die die dag verkleed zijn als een schildpad mogen Aquatopia gratis binnen. In het aquariumcomplex tegenover het Centraal Station van Antwerpen kan je Sansbecco en Mabouche zien, twee zeeschildpadden die verstrikt raakten in plastic afval en visnetten op zee en daardoor niet meer in de vrije natuur kunnen overleven. Met de “Verkleed je als schildpad-actie” wil Aquatopia aandacht vragen voor de bescherming van (zee)schildpadden wereldwijd. Schildpadden zijn tenslotte de oudste dieren ter wereld: prehistorische dieren?

Hoe verkleed je je als schildpad?
Aquatopia wil kinderen en hun ouders vooral aanzetten even stil te staan bij de zeeschildpad. Hoe ziet zo’n dier er uit? Hoe loopt en zwemt het?  Als je op internet gaat, vind je allerhande mooie filmpjes en foto’s van zeeschildpadden die als  inspiratie kunnen dienen. Doe iets groens aan en draag een schildpaddenmasker dat je hebt uitgeprint of maak een schild van een stuk karton. Gebruik je fantasie! Sommige kinderen hebben misschien een verkleedpak van een schildpad of een handige mama of papa die wat voor hen kan maken. Het belangrijkste is even bezig te zijn rond (zee)schildpadden. 
Niets leukers dan zo’n moment af te sluiten met een bezoekje aan échte zeeschildpadden zoals Sansbecco en Mabouche in Aquatopia. En: kinderen die verkleed zijn, mogen dus gratis binnen op zaterdag 23 juni 2015!

Waarom zeeschildpadden beschermen?
Ondanks dat de zeeschildpad één van de langst levende dieren op aarde is, neemt hun aantal de laatste jaren drastisch af. Van de zeven soorten zijn er minstens zes bedreigd! Het is belangrijk dat de zeeschildpad blijft bestaan. Ze hebben een cruciale rol in de oceaan; ze houden koraalriffen gezond door sponzen te eten en zeegrasbedden kort te houden.  Het koraalrif is dan weer een  essentieel ecosysteem voor veel andere dieren die in de zee leven.

Meer weten? In Aquatopia aan de kassa kan je het boekje “Alles over …zeeschildpadden” kopen voor 1,- euro. De opbrengst gaat integraal naar het opvangcentrum “Turtle Point” in Napels, Italië, waar Sansbecco en Mabouche werden gered.

De American Tortoise Rescue is de drijvende kracht achter “World Turtle Day” of Wereldschildpaddendag. Het is een dag waarop organisaties wereldwijd aandacht vragen voor (zee)schildpadden en de bescherming ervan. 
www.tortoise.com