Het gaat de goede richting uit met Baby Q in Planckendael

In Planckendael heeft het baby-olifantje Q de voorbije nacht goed gedronken. ‘Hij was best wat van zijn geboortegewicht verloren, maar gisteren woog hij opnieuw 85 kilogram’, zegt woordvoerster Ilse Segers.

Onlangs installeerden de dierenverzorgers een speenemmer voor baby Q. ‘Deze worden ook gebruikt bij kalveren, omdat deze wijze van drinken voor een betere vertering zorgt’,weet Ilse Segers. ‘Voor ons is de wijze van drinken vooral van belang. Baby Q moet nu met zijn kopje en mond naar boven reiken en zijn slurfje naar boven krullen, net zoals hij zou moeten doen om te drinken van een olifantentepel. Hij mag dit niet verleren, want wie weet heeft hij dit in de toekomst nog nodig.’

De dierentuin laat ook weten dat de nieuwe baby een jongen is. ‘Een klein stiertje kan de boel serieus opvrolijken. In zijn baby-, peuter- en kleuterjaren blijft hij normaal gezien bij de kudde. Pas in zijn puberteit verdragen de dames hem niet meer bij hen en moet hij zijn eigen boontjes leren doppen.’

‘Hij gaat na 4 à 5 jaar naar een andere dierentuin, op kot zeg maar. Net zoals in de Zoo van Antwerpen, waar de twee jonge stiertjes Ming Jung (8 jaar) en Kanvar (bijna 7 jaar) worden opgevangen tot ze geslachtrijp zijn.’

Dat wil zeker niet zeggen dat baby Q automatisch op termijn naar Antwerpen zal verhuizen. ‘Eens ze de leeftijd van 10 jaar bereiken, gaan ze naar een vrouwengroep om zich daar voort te planten. Maar nu zijn we heel ver aan het vooruit kijken. Wij hopen nu eerst dat we Baby Q gezond en wel een plaats in onze familie kunnen geven. Zover zijn we nog niet’, klinkt het voorzichtig.

 

Artikel: Nieuwsblad