Vergane glorie: Nara Dreamland

Nara Dreamland gelegen in Japan, zou het evenbeeld worden van het beroemde Disneyland. De eerste jaren draaide het park zeer goed, maar eens Disneyland Tokio de deuren opende liepen de bezoekersaantallen snel achteruit, in 2006 ging het park dan ook op de fles en bleef het gesloten. Sinds de sluiting staan de attracties en gebouwen er roeloos bij, waardoor de natuur dit park meer en meer in haar macht krijgt en roest de achtbanen doet wegkwijnen.

 

Toen het park opende in 1961 wandelde je onder een herkenbare ingang over de mainstreet tot aan het kasteel, net zoals je in Disneyland zou doen. Als grootste attractie vond je er de Bobsleigh terug, een achtbaan die volledig gebaseerd was op de  Matterhorn Bobsleds uit Disneyland. Enkel werd deze niet gebouwd door Arrow, maar door  Sansei Yusoki Co.

 

Het park was onderverdeeld in meerdere themagebieden, waar door de jaren heen enkele nieuwe achtbanen aan toegevoegd werden. Waaronder Screw Coaster, een achtbaan gebouwd door Arrow Dynamics met een dubbele kurkentrekker inversie. Deze opende in 1979.

 

Een van de toppers werd in 1998 geopend, Aska, een houten achtbaan van Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan was 30 meter hoog en meer dan een kilometer lang, fans die deze achtbaan bereden hebben spreken van een van de beste houten achtbanen ter wereld.

 

Verder bevatte het park nog enkele kiddie achtbaantjes en flatrides.

 

In 1983 opende Tokyo Disneyland haar deuren en de bezoekers kozen meer en meer voor het echte exemplaar en liet de kopie van Disney links liggen, ondanks grote investeringen liep het aantal bezoekers elk jaar achteruit en in 2006 werd dan ook gekozen voor een definitieve sluiting. Sinds de dag van sluiting staat het park er roerloos bij. De attracties en gebouwen werden verlaten en niemand keek er nog naar om. Sinds enkele jaren krijgt het park wel een heel ander soort bezoekers over de vloer, de zogenaamde Urban explorers, die over de hekken kruipen om de vergankelijkheid vast te leggen, toch is dit niet zonder risico. In het park zit een securitybedrijf die deze bezoekers het park uit jaagt, of zelfs arresteert en boetes kunnen hoog oplopen. Toch slagen velen er in toch die security te omzeilen en prachtige foto’s te maken.

 

Bron: Wikipedia, RCDB

Foto’s: Wikipedia