Uitgetest: Tweestryd – Wildlands Adventure Zoo Emmen

Op woensdag 28 maart trok Themeparkfreaks richting Emmen in Noord-Nederland. In deze Drentse stad ligt namelijk Wildland Adventure Zoo Emmen en daar vond op 28 maart 2018 de exclusieve VIP opening van Tweestryd plaats. Themeparkfreaks maakte van deze gelegenheid gebruik om de gloednieuwe attractie grondig te testen!

 

Wat is Tweestryd?

Tweestryd is een duelleerde familie boomerang achtbaan, dit wil zeggen dat er niet 1 achtbaan, maar 2 achtbanen naast elkaar zijn gebouwd. Op elke track staat er een trein en in deze treinen kunnen telkens 20 personen tegelijkertijd plaats nemen. Het is de bedoeling dat de treinen het tegen elkaar opnemen in een spannende strijd om de overwinning. Elke trein is gekoppeld aan een goed doel. Het doel waarvan de bijhorende trein op het einde van het jaar het meeste aantal keer gewonnen heeft, ontvangt 25.000 euro.

 

Statistieken:

Tweestryd werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en is de aller eerste “Dueling Family Boomerang Coaster” in de wereld. Met de nieuwe attractie heeft Wildlands dus meteen een wereldprimeur te pakken. Daarnaast is de achtbaan ook de langste Family Boomerang Coaster in de wereld. De rollercoaster werd gebouwd in Serenga, het savanne themagebied van het park.

De achtbanen zijn beide 20 meter hoog en behalen een maximale snelheid van 60 km/u. De beide tracks zijn 218 meter lang en deze worden zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. Hierdoor duurt een ritje ongeveer 1 minuut en 5 seconden. Elk uur kunnen er tot 1100 mensen een ritje maken op de achtbaan. Bezoekers vanaf 95 centimeter kunnen een ritje maken in de rollercoaster. “Tweestryd” is het Afrikaanse woord voor “Tweestrijd” of “Duel”. De Afrikaanse naam van de achtbaan is geïnspireerd op het themagebied waarin de attractie gebouwd werd.

 

Rit verloop en beleving:

Maar hoe voelt nu zo’n ritje aan in Tweestryd en is dit een leuke attractie? Om deze vragen te beantwoorden gingen onze reporters Tweestryd meteen uitgebreid uittesten en maakten ze verschillende ritjes op de achtbaan.

Bezoekers kunnen voor ze instappen kiezen of ze graag een ritje willen maken in de rode of blauwe trein. Hiermee steunen ze ofwel duurzame landbouw of eerlijke mijnbouw in Zuid-Afrika. Nadat iedereen heeft plaats genomen in de trein en de beugels gecontroleerd zijn, wordt het startsein gegeven. De houten vloer net naast de track gaat naar beneden en vervolgens rijdt de trein achterwaarts de lifthill op.

Wanneer de trein op de top is gekomen, komt deze iets of wat brut tot stilstand. Dit is eigenlijk ook meteen het meest brute gedeelte van de achtbaan, want voor de rest gaat deze zeer soepel over zijn parcours! Vervolgens kan je kortstondig genieten van een mooi uitzicht over Wildlands en Emmen. De remmen worden gelost en beiden treinen razen naar beneden.

Op enkele seconden tijd wordt er een snelheid van 60 km/u bereikt om vervolgens de eerste bocht in te gaan. Hierna rijd je door een huisje heen en volgt er een grote 180 graden bocht. Deze neemt je mee naar het volgende gedeelte van het parcours waar een soort s-bocht volgt. Je rijdt opnieuw door een huisje om daarna een grote spike op te gaan. Hierbij komen beiden treinen kortstondig tot stilstand en is de spanning te snijden. Welke trein was tot nu toe het snelste?

Veel tijd om hier over na te denken is er niet. Want op het moment dat de trein tot stilstand komt, rolt deze weer achteruit om het parcours opnieuw af te leggen, maar deze keer achterwaarts. De afdaling, het gebouwtje, de s-bocht, de grote bocht, een klein bochtje en het station weer in. Je komt zacht tot stilstand op de lifthill en dan gaan je ogen naar het scherm. Welke trein was eerste?

Op beiden schermen verschijnt de tijd die het treintje gereden heeft en het aantal keer dat het treintje tot nu toe gewonnen heeft. De tijd op het bord van de winnende trein flikkert aan en uit om duidelijk aan te geven wie won. Tijden schommelen rond de 30 a 31 seconden, naargelang gewicht van de treinen.

 

Bevindingen:

Ik heb al verschillende Family Boomerang Coasters getest, onder andere in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Tweestryd is niet alleen de langste in zijn soort, het is ook gewoon de leukste. Het parcours is variërend, het duellerende effect is fantastisch.

Ik doe persoonlijk heel graag duellerende achtbanen, er bestaan er helaas niet zo veel, maar het geeft altijd een extra touch aan de rit. Je wilt ten slotte toch graag winnen, dus is de spanning altijd aanwezig. Het probleem bij vele duellerende achtbanen is dat er vaak niet zo veel spannende stukken zijn. Oftewel wint de zelfde trein altijd, oftewel ligt er altijd 1 trein duidelijk voor.

Dit heb je dus niet bij Tweestryd. De strijd is hier heel de rit spannend en de achtbanen komen dan ook steeds heel dicht bij elkaar in de buurt aan. In de meeste gevallen gaat het dan ook echt over tiende van een seconde en moet je soms echt wel op het bord kijken om te weten wie er gewonnen heeft.

Nog een leuk extra effect is de tijdsnotering op het bord. Zo kan je elke keer opnieuw proberen om de tijd te verbeteren. Ook het parcours is zodanig gemaakt dat je altijd dicht bij elkaar in de buurt blijft. De andere trein rijdt altijd naast je en er zijn wel een paar momenten waar de posities wisselen.

Op de spike kom je mooi naast elkaar tot stilstand en kan je al vroege overwinningskreten naar de andere trein roepen. De fractie van een seconde dat je stilstaat, is daarom ook eens zo spannend, want welke trein zal als eerste weer achteruit bollen?

 

Een achtbaan in een dierenpark, past dat wel?

Een achtbaan in een dierenpark, voor sommige mensen was het moeilijk om dit te begrijpen toen het project aangekondigd werd. Op het eerste zicht is het misschien raar, maar Wildlands is dan ook niet zomaar een dierentuin, het is een belevingspark.

In Nederland is het de eerste keer dat er een achtbaan in een dierenpark staat, maar in België kennen we dit fenomeen al langer met bijvoorbeeld Bellewaerde, een park dat dieren en attracties perfect weet te combineren en ook Boudewijn Seapark heeft een achtbaan. Ook in Duitsland vinden we dergelijke parken terug met onder andere Serengeti Park, Zoo Safaripark Stukenbrock, Eifelpark en vele anderen. In Amerika vinden we eveneens zulke parken terug, denk maar aan Sea World, Busch Gardens en Disney’s Animal Kingdom.

Het is trouwens niet de eerste attractie van het park, want er is ook al een simulator, een boottocht en jeep toer. Het leuke hiervan is dat alle attracties mooi in het park verspreid staan en dat ze goed geïntegreerd zijn in de rest van het park. Je hebt dus één geheel en geen dierengedeelte en attractiegedeelte gescheiden van elkaar. Dit vind ik echt heel tof en goed gedaan en zorgt voor een goede afwisseling in het park.

De achtbaan is mooi aan de rand van het park geplaats. Door de hoogte zie je hem door heel het park, maar de rollercoaster is extreem stil, dus hij zorgt niet voor de overlast waar sommige mensen bang voor waren. De ingang van de achtbaan ligt achter een hoekje en je moet bewust het wegje er naartoe in slaan. Mensen die de achtbaan liever overslaan, moeten er dus niet verplicht langslopen. De bezoekers die hem wel graag willen doen, vinden hem gemakkelijk terug doordat hij al van ver te zien is. Mooi opgelost dus van Wildlands!

 

Conclusie:

Ondanks dat het misschien wel de langste achtbaan in zijn soort is, is het zeker geen hele lange achtbaan. Dit type coaster heeft nu eenmaal een iets korter parcours. Desondanks kan je twee keer genieten want je legt het parcours voorwaarts en achterwaarts af.

De achtbaan voelt hoger en sneller aan als je er in zit dan je in het station zou denken. Dat maakt de spanning des te groter op het moment je omhoog getakeld wordt. De rit zelf is snel en soepel en de spanning om wie er zal winnen is voortdurend aanwezig. Dit zorgt ook voor een grote ‘ik-wil-nog-een-keer’ –factor en we waren duidelijk niet de enige die verschillende ritjes na elkaar maakten.

De dubbele baan zorgt ook voor een dubbele capaciteit, al is het nadeel dat er op elke track maar 1 achtbaantrein kan rijden. De wachtrij van de achtbaan is mooi gethematiseerd en splitst voor het station op zodat je zelf kan kiezen in welke trein je zal zitten. Het instappen in de achtbaantrein gebeurt telkens aan de buitenkant van het station en het station verlaten doe je via het midden.

Het gangetje om het stationsgebouw te verlaten is echter niet zo breed en omdat de twee treinen tegelijk worden uitgeladen en er dus 40 mensen tegelijk het station moeten verlaten, ontstaat hier een opstopping. Dit is niet zo handig bedacht en is een van de weinige iets minder goede puntjes van deze achtbaan.

De achtbaan rijdt soepel, vliegt door zijn parcours heen, heeft een leuke lay-out en geeft een toffe rit weg. Bovendien is hij geschikt voor kinderen vanaf 95 centimeter waardoor al zeer jonge kinderen in de achtbaan mogen. Toch is de achtbaan ook groot genoeg zodat echt iedereen hier zich kan op amuseren. Het duellerend effect zorgt voor een leuke toevoeging en verhoogt de spanning tijdens de rit. Kortom, het is een toppertje in zijn soort en een ideale toevoeging voor het park.

 

Foto’s en filmpjes:

 

Onride frontseat (linkse track)

 

Onride frontseat (rechtse track)

 

Onride backseat (linkse track)

 

Onride backseat (rechtse track)

 

Offride station

 

 

Artikel: Jonathan Sansens