Het verhaal achter: Wodan Timber coaster

Wodan Timber coaster is een houten achtbaan gevestigd in Europapark. De achtbaan neemt je mee in een bloedstollend verhaal doorheen de Noorse mythologie.

Wodan Timber coaster is gelegen in het IJslandse gedeelte van Europapark. De attractie werd geopend in 2012. De baan is verstrengeld met twee andere attracties van het park: Atlantica Supersplash en Blue Fire Megacoaster. De baan is 35m hoog en heeft een lengte van 1050m. Wodan behaalt een snelheid van ruim 100km/u.

Om het domein van de houten achtbaan te betreden moet je doorheen een gigantische poort. Deze poort biedt toegang tot een klein IJslands dorpje.

Wodan is een oude god die verschillende namen draagt. Je herkent hem ook onder zijn Scandinavische naam Odin. Hij is de koning der goden, God van strijd en oorlog, van kennis, wijsheid en tovenarij. De dag woensdag is naar hem genoemd. Hij is getrouwd met Frigg en heeft verschillende zonen Donar, Baldr, de blinde Hod, Thor en Vidar, die hem in de eindstrijd zal wreken.

Vervolgens wandel je de wachtrij binnen. Na enkele trappen kom je aan de Yggdrasil. Dit is de levens- en kennisboom. Hij draagt en verbindt de 9 werelden:

  1. Asgaard, de wereld der Asen
  2. Álfheimr, de wereld der lichtelfen
  3. Muspelheim, de vuurwereld
  4. Vanaheim, het rijk der vruchtbaarheidsgoden; de Vanir
  5. Midgard, de wereld der mensen
  6. Jötunheim, de wereld der Jötuns
  7. Niflheim, het rijk der nevelen; hier huisden de doden
  8. Svartalfheim (of Nidavellir), de wereld der zwartelfen of dwergen
  9. Helheim, de woonplaats van de godin Hel

Hoog in de kruin van de boom woont de adelaar Viðofnir. Hij zorgt voor wind op de werelden en leeft in de hemel.

Onderaan de wortels knaagt de draak Nidhogg eraan. Hij woont in Nàstrond, een plek in de onderwereld waar de moordenaars, bedriegers en verraders wachten om door hem opgegeten te worden.

De eekhoorn, Ratatoskr is de boodschapper tussen de adelaar en de draak, ongeveer zoals Hermes voor Zeus is, en loopt voortdurend op en neer.

Wodan was altijd op zoek naar kennis. Dit verwierf hij door zichzelf te verwonden met zijn eigen speer aan de Yggdrasil gedurende 9 nachten. Hierdoor kreeg hij de kennis van de Runen Der Wijsheid.

Wanneer men de wachtrij verder af gaat brengt deze ons in de wereld van Svartalfheim (of Nidavellir), de wereld der zwartelfen of dwergen.

Nadat we uit deze wereld komen passeren we de god Wodan. Klaar voor het komende gevecht tegen de wolf Fenrir. Hij is de zoon van Loki en de broer van Hel en Midgaardslang.

In het hart van de houten achtbaan komen we Hel tegen. De godin van de onderwereld.

Wodan wierp Hel naar de onderwereld en gaf haar het gezag over degenen die een natuurlijke dood zijn gestorven. Haar lichaam is half skelet en half mens.

We zetten de tocht verder en komen in Niflheim, het rijk der nevelen. Hier wonen de doden die niet heldhaftig gestorven zijn. Het is een ijzige wereld waar je ook de ijsreuzen terugvind.

Na een tocht door deze koude wereld kom je aan in Muspelheim, de vuurwereld. Het contrast met de vorige wereld kan niet groter zijn. Hier wonen Surt en zijn Vuurreuzen. Onder leiding van Surt zetten de reuzen de eindstrijd in tegen de goden. De zogenaamde Ragnarok.

Na deze hitte, is de volgende halte bij de draak Nidhogg, welke we hierboven al besproken hadden.

Een beetje verder is de bron van Mimir. Mimir is een reus die de bron der wijsheid bewaakt.Wodan wil meer kennis verwerven en moet daarom van de bron drinken. Mimir de reus staat dit toe als Wodan zijn oog offert aan hem. Wodan gaat hiermee akkoord en kan daardoor in de toekomst kijken en ziet dus ook het naderende onheil.

De tocht brengt de bezoekers naar het laadstation van Wodan Timber Coaster. Het laadt station is de Bifrost, een driekleurige regenboog die de goden gebruiken om tussen de werelden te reizen. Hier wacht Heimdall op ons, de wachter der goden. Hij bezit de Gjallarhoorn , waarvan het geluid hoorbaar is in alle negen werelden en die bij het aanbreken van Ragnarok overal zal weerklinken.

We stappen in en horen Heimdall op zijn Gjallarhoorn blazen, de Ragnarok is aangebroken. Surt en zijn reuzen vallen aan en we rijden de lifthill op. Boven aan de top wacht Fenrir op ons. Hij zal met Wodan vechten. Wodan zal het gevecht niet overleven, maar zijn zoon Vidarzal zal Fenrir verslaan. Op het moment dat we bijna naar beneden razen, zet Surt met zijn zwaard alle werelden in brand. Alles wordt verwoest, een bloedstollende rit brengt ons naar het einde van de wereld.

De balans tussen orde en chaos komt terug tot zijn recht, zodat er een geheel nieuwe wereld kan ontstaan, waarin we veilig aankomen.

 

 

Artikel: Maarten Busschot // Bron: Wikipedia // Foto’s: Nathans-Zombiehorde.de, calren.com, Bob Van Dyck –Themeparkfreaks.eu