American Fridays – Six Flags Great America

AMERICANFRIDAYSnotpfVorige week stelden we u met Little Amerricka een bijzonder klein parkje voor. Deze week kiezen we voor een groter park: Six Flags Great America, gelegen te Gurnee in de staat Illinois op een boogscheut van de grootstad Chicago.

Met maar liefst 14 achtbanen is Six Flags Great America een walhalla voor de coasterfanaten. Maar het park biedt een evenwichtig aanbod en er zijn nog genoeg andere zaken te doen buiten de achtbanen. Het park opende in 1976 zijn deuren, twee jaar eerder was de bouw gestart. Niet Six Flags maar hotelketen The Mariott Corporation baatte het park uit. In 1984 werd het park echter verkocht aan Six Flags. Daarmee werd Six Flags Great America het zevende Six Flags park.

Het park telde drie achtbanen bij opening. Eén daarvan was een heel kort leven gegund want hij sloot nog in hetzelfde jaar. De andere twee zijn nog steeds operationeel in het park terug te vinden: Demon, een Arrow looping achtbaan, & Whizzer, een Schwarzkopf Jumbo Jet. In de loop van de jaren is het aanbod achtbanen gevoelig uitgebreid. American Eagle opende niet veel later en is een duellerende houten achtbaan. Hetzelfde concept als Joris en de draak in de Efteling, alleen dan met een ouderwetsere lay-out. Maar daarom niet minder leuk! Ook een oude getrouwe is Batman the ride, een B&M inverted met vijf inversies waarvan het model in meerdere parken terug te vinden is. Zo ook in Parque Warner Madrid. De Batman van Six Flags Great America is echter het allereerste exemplaar dat van dit model gebouwd is! In 2013 vond het park een leuk idee om de treintjes van Batman om te draaien. Batman geeft zowiezo al een vrij intense rit weg, maar de rit achterwaarts doen is toch een heel andere en unieke belevenis.

Het hoeft niet altijd over de kop te gaan. The dark knight draait ook om Batman maar geeft een pak minder thrill weg. De achtbaan in kwestie is dan ook een Wilde Muis. Deze is volledig overdekt waardoor er leuke effecten tijdens de rit te zien zijn. Tevens remt hij tijdens de rit ook nergens af wat het een leuk baantje maakt. Het kan nog rustiger natuurlijk. In de kiddiezone van het park, waar alles draait rond figuurtjes zoals Yogi Bear, The Jetsons,… staat er een Vekoma junior coaster: Spacely’s sprocket rockets. Het park is nog een derde kiddiecoaster rijk, namelijk Little Dipper. Deze is overigens een houten achtbaan.

Maar de rest van het achtbaangeweld is voornamelijk thrillgeoriënteerd. Raging Bull is de tweede hypercoaster die B&M gebouwd heeft. Maar liefst 61 meter boven de grond brengt Raging Bull je, om dan genadeloos naar beneden te storten. In tegenstelling tot de meeste hypercoasters van B&M heeft deze geen out-and-back lay-out maar blijft hij meer verstrengeld onder en over elkaar gaan. Het is de hoogste achtbaan van het park. In een Six Flags park zijn er altijd wel superhelden terug te vinden, zo mocht ook Superman niet ontbreken in Great America. Superman – ultimate flight is een B&M flying coaster. In deze achtbaan lig je in het treintje en doe je zo al liggend het traject. Een unieke ervaring die in Amerika wel in meerdere parken terug te vinden is. In Europa is Air de enigste noemenswaardige flying coasters (al zijn er nog drie Volare coasters van Zamperla gebouwd in Europa). Hetzelfde model van deze achtbaan is in twee andere Six Flags parken terug te vinden, alsook in China. Met zijn pretzel loop is Superman een topper en geeft hij een unieke en intense ritbelevenis weg.

Met Vertical Velocity heeft Great America een unieke coaster in huis. Van dit type coaster, een Twisted Impulse coaster van Intamin, zijn er nog maar zes operationeel ter wereld. We hebben al drie houten achtbanen vernoemd, maar het park heeft er nog te bieden, waaronder Viper. Deze houten achtbaan heeft dezelfde lay-out als Bandit in Movie Park Germany, weliswaar gespiegeld. Viper heeft niet dezelfde bouwer van zijn Duitse tweelingbroertje en is tevens ook bijlange niet zo ruw. Hij rijd soepel en is een erg leuke houten achtbaan. Weliswaar verbleekt hij bij de vijfde en laatste houten achtbaan van het park: Goliath! Zoals de naam het zegt is Goliath geen katje om zonder handschoenen vast te pakken. Deze houten achtbaan van Rocky Mountain Construction opende pas vorig jaar en is ’s werelds snelste houten achtbaan. Goliath telt tevens twee inversies, wat het zowiezo een speciale houten achtbaan maakt.

De veertiende achtbaan die het park rijk is, is X-Flight. Deze B&M wingrider opende in 2012 zijn deuren. Bij deze achtbaan hang je naast de track, X-Flight moet het dan ook van zijn vele near misses hebben. Als je alle achtbanen gedaan hebt, of beu bent, is er nog genoeg te doen in Six Flags Great America. Op warme dagen biedt de kletsnatte rapid river een goede uitkomst, alsook de dubbele log flume is een heel verfrissende keuze. Verder telt het park nog enkele thrillrides en molentjes. Vergeet je zwemgerief niet mee te nemen, want met Hurricane Harbor is er naast het pretpark ook een waterpark te vinden!

Officiële website Six Flags Great America
Six Flags Great America op RCDB