Wildlands Adventure Zoo Emmen, ontdek er alles over!

Op 25 maart 2016 zal er een volledige nieuwe dierentuin openen, namelijk: Wildlands Adventure Zoo Emmen. De nieuwe dierentuin gelegen in de Nederlandse stad Emmen, wordt niet zomaar een zoo, het wordt een echte nieuwe ervaring waar beleving centraal staat.

Sinds 31 mei 2013 wordt hard gewerkt aan de bouw van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. En vanaf 25 maart 2016 kunnen de bezoekers een wereldexpeditie maken in één dag. WILDLANDS is een nieuw type themapark in Nederland en België. 22 hectare actief avontuur, natuur en cultuur.

 

BELEVING & STORYTELLING:

WILDLANDS zal een nieuwe unieke ervaring brengen. Je ziet, voelt en ruikt de echte natuur, maakt kennis met de mensen en hun cultuur en beleeft zelf spannende avonturen. Direct achter de entree van het park ligt het Kompasplein. Vanaf het Kompasplein start de reis door drie verschillende klimaatwerelden, elk met haar eigen verhaal. Er zijn 3 grote gebieden: De tropische jungle van Jungola, de hete savanne van Serenga en de ijzige polen van Nortica. Elk gebied heeft naast de verschillende dieren, ook telkens 1 grote hoofdattractie waarin je het avontuur vanop een andere manier kan beleven. Daarnaast is er ook nog een zone voor kleine kinderen die hun kunnen uitleven in een grote overdekte speeltuin.

 

DE THEMAZONES:

NORTICA

Nortica

KORTE OMSCHRIJVING

In Nortica onderzoek je in het Pool station de poolgebieden. Je observeert pinguïns met een periscoop, staat oog in oog met ijsberen, zowel boven als onder water en ziet het poolgebied in al zijn facetten. In het Norticatheater word je meegenomen in de wereld van de zeeleeuwen en pelsrobben. Bovendien staat in deze wereld een prototype onderzoeksvoertuig klaar. Je gaat mee op expeditie onder het 3 meter dikke pakijs met de Arctic 1 en beleeft een spectaculaire 4D-ride.

 

DE HOOFDATTRACTIE: 4D-TESTRIDE ARCTIC 1

In Nortica wacht er een heuse 4D simulator op de bezoekers. Wildlands neemt haar bezoekers mee aan boord voor een testvlucht met de Arctic 1! Het onderzoeksvoertuig vliegt, duikt en glijdt over het landschap van het poolgebied waardoor een hele andere beleving centraal staat. Voor deze attractie zal je nooit lang moeten wachten, want per rit kunnen er 100 passagiers tegelijk in de simulator. Deze simulator is gebouwd door de Nederlandse attractiebouwer Vekoma.

 

DE DIEREN

In Nortica verblijven verschillende dieren. Onder andere de ijsberen, de Humboldt pinguïn, de pelsrob, de zwarte rat en de Californische zeeleeuw kan je hier terugvinden.

 

DE BELEVINGEN

Buiten de 4D ervaring op de Arctic 1 kan je hier ook naar een geweldige show zien van de pelsrobben. Deze zeedieren tonen je hun beste kunstjes op het land en in het water. In Terra Explorer kan je miljoenen jaren terugreizen in de tijd langs de aardlagen van Nortica.

 

 

JUNGOLA

Jungola

KORTE OMSCHRIJVING

De expeditie door Jungola start klimmend en klauterend in een overwoekerde tempel ruïne, waar honderden vlinders vrij rondvliegen. Je wordt tijdens de jungle tocht meegenomen in het verhaal van Jim: een vogelaar die tijdens zijn zoektocht naar een zeldzame vogel met zijn vliegtuig is neergestort. Toch zet de vogelaar zijn zoektocht diep in de jungle door. Jim laat je zien hoe het is om één te zijn met de natuur en de vogels, apen en andere bewoners. Ontdek Rimbula River met zijn stroomversnellingen, volg jungle trails en steek in een mand de rivier over langs zwemmende olifanten.

 

DE HOOFDATTRACTIE: RIMBULA RIVER

In Jungola kunnen de bezoekers een boottocht maken over de Rimbula River en de dieren van dichtbij ontdekken. Hierdoor ontdekken ze de jungle vanop het water. De bezoekers varen langs de oevers van het groene oerwoud, tussen de eilanden van de slingerapen door, vlak langs ringstaartmaki’s en de olifanten. Deze boottocht werd ontworpen door de Duitse attractiebouwer Mack Rides en verwerkt de volledige wachtrij en half uur, waardoor je nooit echt lang zal moeten wachten. De volledige wachtrij slingert tussen de wrakstukken van het neergestorte vliegtuig.

 

DE VERSCHILLENDE DIEREN

In Jungola verblijven verschillende dieren. Onder andere de Aziatische olifant, de Mexicaanse roodharige volgespin, de bruinkopslingeraapjes, de toerako’s, de Rodrigues-vleerhond,  de ringstaartmaki, de passiebloemvlinder, de koningspython, de Chinese alligator en de withandgibbon kan je hier terugvinden.

 

DE BELEVINGEN

Naast de boottocht in de Rimbula Rivier kan je Jungola ook vanuit de hoogte verkennen. Dit kan je doen door gebruik te maken van het grote hoogte parcours via hangbruggen en verlaten hutten. Er is ook een bijzondere beleving in de vlinder tempel waar je vele verschillende vlinders kan bewonderen. In het Bamboe doolhof kan je dan weer de weg kwijtraken en je laten verassen door alles wat je tegenkomt. Tot slot kan je in het jungle theater kennis maken met volgelspin en de koningspython.

 

 

SERENGA

Serenga

KORTE OMSCHRIJVING

Serenga is de droge en hete wereld waar Momma Dunia heeft geleefd. Als ranger heeft zij altijd voor de dieren en natuur gezorgd. Inmiddels is Momma Dunia niet meer onder ons, maar haar gedachtegoed leeft voort in Serenga. De expeditie begint in het Zonnepaleis en het Dogondorp waar verschillende dieren vrij rondlopen. De grote groep nijlpaarden is onder water te bewonderen en je mag mee op een trucksafari over de savanne. Hoewel het in deze wereld draait om zorgen voor de natuur, is er ook alle ruimte voor vermaak. Kinderen kunnen zich uitleven op een speelplek, goud zoeken of hun haren laten invlechten door de neven en nichten van Momma Dunia.

 

DE HOOFDATTRACTIE: SERENGA SAFARI

In Serenga kunnen de bezoekers mee in een oude truck voor een avontuurlijke safaritocht over de savanne, het leefgebied van de zebra´s, neushoorn, giraffes en voorbij de Bavianen-Arena met zijn verborgen schatten in het zand. De tocht voert de bezoekers door het woestijngebied van de kamelen, over een krakkemikkige brug, door een drooggevallen waterplaats. Het ritje in de truck zal behoorlijk spannend worden. De safari tocht werd gemaakt door een truckbouwer uit Emmen.

 

DE VERSCHILLENDE DIEREN

In Serenga verblijven verschillende dieren. Onder andere de leeuwen, de kamelen, de witte neushoorns, de nijlpaarden, de giraffen, de struisvogels, de dwergzeboe, de grote textorwever, de prairie dog en de mantelbavianen kan je hier terugvinden.

 

DE BELEVINGEN

Als je van de spannende safaririt bent bekomen, kan je ontspannen in Dogondorf waar je vele diertjes kan aaien die gewend zijn aan de mensen. In de goudmijn kunnen de kinderen opzoek naar goud.  Misschien komen je dromen wel uit bij het vinden van de edele metalen… Verder kan je nog Djembé lessen volgen of je haar laten restyle naar een echt Serenga-look. In dit gebied ligt ook een lange ontspoorde trein waardoor je kunt wandelen om zo de dieren van nog dichterbij te kunnen bekijken.

 

 

ANIMAZIA

Voor de jongste gasten van WILDLANDS is er Animazia. Klimmen, klauteren en fun. Het overdekte XL-speelparadijs zit vol verrassingen, zoals een Klimparcours en aquaria met tropische vissen. Voor de allerkleinsten is er de Grote Avonturen Show met Neila het nijlpaard en Babu de baviaan.

 

 

DIERENWELZIJN

In WILDLANDS worden er ruime habitats voor de dieren gecreëerd, ingericht zoals de natuurlijke leefomgeving van de dieren eruit ziet. Daarmee worden er zo natuurgetrouw mogelijke ecosystemen (flora en fauna) gecreëerd. Dat versterkt niet alleen het concept, maar het is ook toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn en educatie. Twee voorbeelden hiervan:

 

OLIFANTEN

Het nieuwe olifantenverblijf is een goed voorbeeld. De dieren krijgen een groot buitenverblijf van 4.600m². De dieren verblijven hier in een deels drooggevallen rivierbedding, waar ze tevens kunnen zwemmen. De olifanten kunnen ervoor kiezen onder de olifantenbrug door de overdekte jungle in te gaan, waar ze met 2.200m² ook alle ruimte hebben. Ook hier kunnen de dieren zich volledig onderdompelen in het water en hebben tevens de mogelijkheid om onder een grote waterval staan. Achter de schermen kunnen de dieren van elkaar gescheiden worden, om de dieren de verzorging te kunnen bieden die nodig is. Ook ’s nachts hebben de olifanten de keuze om in de overdekte jungle te struinen.

 

BAVIANENARENA

In de Bavianenarena is het de vraag wie naar wie kijkt. De gasten naar de apen, of de bavianen naar de gasten. In het originele ontwerp zou op deze plek een gebouw in de vorm van het Colosseum komen. De bavianen zouden rondom kunnen lopen en de gasten van alle kanten kunnen bekijken. Voor het welzijn van de bavianen was deze constructie niet geschikt, immers bavianen moeten zowel uit het zicht van elkaar kunnen zitten als ook ver weg kunnen kijken. Daarom is in het definitieve ontwerp voor deze theatervorm gekozen. Zo kunnen de dieren behalve naar de gasten ook uitkijken over de savanne, zoals ze in de natuur ook kunnen doen. Er wordt gezorgd dat de dieren zich zo natuurlijk mogelijk kunnen gedragen zodat de gasten de dieren in WILDLANDS beleven zoals in de natuur.

 

DUURZAAMHEID & TECHNIEK

De duurzaamheid zit in de genen van WILDLANDS. Voor energie en water, grondstoffen en afvalstromen wordt een gesloten kringloop gebruikt. De natuur zelf is de inspiratiebron. Mooie voorbeelden zijn de waterzuivering met hulp van planten en bacteriën en de termietenventilatie in Rimbula (grote tropische kas) in Jungola. De exploitatie van WILDLANDS zal straks CO2-neutraal zijn.

 

BIOCOMPOSIETBRUG

Een wereldprimeur is de klapbrug aan de rand van de Savanne, geheel gemaakt van biobased materialen. De brug is gebouwd door de Machinefabriek Emmen, die deze samen met de Stenden Hogeschool in Emmen ontwikkelde.

 

ZONNEPALEIS

De leemstenen die zijn gebruikt voor de bouw van het Zonnepaleis zijn gemaakt van leem die vrijkwam bij het uitgraven van de Hondsrugtunnel in Emmen. Deze duurzame stenen zijn echter niet te zien, want ze zijn gebruikt voor de muren in het paleis, waar de uiteindelijke thematisering overheen is aangebracht.

 

TRUCKS OP KOOLZAADOLIE

De safaritrucks op de Savanne rijden straks hun rondjes op oud frituurvet en koolzaadolie. Niet alleen plantaardige en dierlijke olie, maar ook oud frituurvet kan worden opgewerkt tot biobrandstof. Dat maakt de processor voor WILDLANDS interessanter: jaarlijks gaat er tienduizend liter frituurvet doorheen in de horecagelegenheden van het park.

 

 

 

Bron: Wildlands Adventure Zoo Emmen