Prachtig rifaquarium geopend in ZOO Antwerpen

Voor de opening doken Burgemeester Bart De Wever en de directeur Dries Herpoelslaert in een van Europa’s grootste rifaquariums. Bart De Wever deed dit in een duikpak, maar de directeur ging nog een stapje verder en dook in kostuum het water in. Directeur Herpoelslaert opende onder water, omgeven door honderden vissen het aquarium voor geopend.

IMG_3510

Twee jaar lang heeft ZOO Antwerpen gebouwd aan het indrukwekkende koraalrif. Het rif vormt de kers op de taart van het volledig gerenoveerde aquarium. Het gebouw werd opgetrokken in 1911. Het rifaquarium bevat maar liefst 4000 vissen en heel wat tropische koralen. Dit is een van de grootste rifaquariums van Europa. Het raam is 4 meter hoog en 8 meter breed en heeft een dikte van 13 centimeter. Het werd vanuit Amerika per boot naar Antwerpen getransporteerd. Tijdens een nachttransport werd het naar de ZOO gebracht waarop het in het aquarium geschoven werd. Dit raam, vervaardigd uit metacrylaat moet de druk  van maar liefst 300.000 liter water weerstaan.

Door de buiging en de enorme afmeting van het raam krijgen de bezoekers het gevoel tussen de vissen en het koraal te staan. Je hoeft dus niet het water in om de prachtige onderwaterwereld te ontdekken.

De duikers van ZOO Antwerpen zullen vier maal per week het rifaquarium in duiken om de vissen te voederen en de ramen te poetsen.